Blogialustan valintaopas 2022

Tämä artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Voit lukea lisää täältä.

Ei ole olemassa yhtä parasta blogialustaa kaikille vaan tärkeintä on miettiä, mitä bloggaamisella tavoittelet. Jos haluat ansaita rahaa tai jopa elättää itsesi bloggaamisella, niin WordPress omaan webhotelliin asennettuna on hyvä vaihtoehto. Jos taas kyseessä on ja tulee aina olemaan pelkkä harrastus ja haluat päästä mahdollisimman helpolla, niin joku ilmaisista alustoista on yleensä riittävä.

Lue alta, miten eri blogialustat eroavat toisistaan.

1. WordPress webhotellissa – paras yrityksille ja tuloja tavoitteleville bloggaajille

Jos haaveilet, että blogisi tuottaa sinulle jonain päivänä sivutuloa tai on jopa kokopäiväinen työsi, niin tällä hetkellä maailman suosituin blogialusta WordPress asennettuna webhotelliin on ehdottomasti oikea valinta alustaksi seuraavista syistä:

  • Voit muokata sivustosi juuri sellaiseksi kuin haluat. Sivuston ulkoasu on täysin muokattavissa ja voit myöhemmin halutessasi laajentaa sivustoasi asentamalla lisäosia. Lisäosilla voit tehdä helposti esimerkiksi verkkokaupan tai piilottaa osan sisällöstäsi kirjautumisen taakse ja näyttää sen vain maksaville asiakkaille.
  • WordPressille löytyy tuhansittain teemoja ja lisäosia, joilla saat mieleisesi ulkoasun ilman, että sinun tarvitsee koodata riviäkään.
  • Omistat sisältösi ja voit päättää täysin julkaisuaikataulusi, aiheet sekä yhteistyökumppanisi. Voit myös vapaasti valita, miten ja minkälaisia mainoksia sivuillasi pyörii sekä kerätä sähköpostilistaa.
  • Oma verkkotunnus tuo uskottavuutta ja auttaa sinua saavuttamaan hyviä tuloksia hakukoneoptimoinnissa.
  • Sivuston kasvaessa voit ostaa lisää palvelintilaa

Vaikka oman sivuston perustaminen oman domainin alle saattaa kuulostaa haastavalta, se on nykyään todella helppoa. Katso täältä ohjeet siihen, miten perustat oman WordPress-sivuston alle 10 minuutissa. Asennuksen lisäksi sinun täytyy muistaa asentaa erilaiset päivitykset teemoihin ja lisäosiin, mutta tämänkin voit asentaa tapahtuvaksi automaattisesti. WordPressin takana on valtava kehittäjäyhteisö ja tukea löytyy esimerkiksi suomen kielisistä Facebook-ryhmistä tai ihan vain Googlettamalla.

Oman WordPress-sivuston tekeminen ei ole sinulle oikea valinta, jos haluat täysin ilmaisen blogin, mutta ei oman sivuston hinta kuitenkaan päätä huimaa. Domainhotellilla ensimmäinen vuosi on alle 50€ sisältäen verkkotunnuksen rekisteröinnin.

2. Wixillä tyylikkäät sivut helposti

Jos WordPressin asentaminen omaan domainhotelliin ja lisäosien päivittäminen tuntuvat ylivoimaiselta kannattaa tutustua Wixiin, joka on yksi suosituimmista SAAS-blogialustoista maailmalla. SAAS tulee sanoista Software as a Service ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että sinun ei itse tarvitse huolehtia ohjelmiston päivittämisestä tai palvelintilan hankkimisesta vaan maksamalla tiettyä kuukausimaksua Wix tekee sen puolestasi. Koska Wixin takana on yritys, siltä löytyy myös asiakaspalvelun yhteystiedot, jonne voit tiukan paikan tullen kilauttaa.

Wixin ehdoton etu on sen helppokäyttöisyys, mutta se ei taivu ihan yhtä moneen asiaan kuin WordPress. Lisäksi se on kuukausimaksullinen palvelu, joka haluamistasi ominaisuuksista riippuen maksaa 4.50€-35€ / kuukaudessa. Kalleimpaan pakettiin pystyt liittämään esimerkiksi verkkokaupan tai ajanvarausjärjestelmän. Wixiä voit kokeilla ilmaiseksi 14 päivää.

3. Parhaat ilmaiset blogialustat Blogger sekä wordpress.com

Blogger on Googlen tarjoama ilmainen blogialusta. Se on helppokäyttöinen ja hyvä valinta, jos sinulla ei ole tarkoituskaan ansaita sisällölläsi rahaa. Bloggerin kautta voit toki ansaita affiliate-markkinoinnilla tai Googlen mainosverkossa olevilla bannerimainoksilla, mutta koska et itse omista blogiasi kannattaa varautua siihen, että Google voi koska tahansa halutessaan muuttaa käyttöehtojaan, poistaa koko blogisi, osan sisältöäsi tai vaikkapa lakkauttaa koko Blogger alustan.

Huonoja puolia Bloggerissa on myös se, että sinulla on vain rajallinen mahdollisuus muokata blogisi ulkoasua. Lisäksi Bloggerin tarjoama levytila on rajallinen, joten blogisi voi kasvaa helposti ulos alustalta.

WordPress.com on samankaltainen alusta kuin Blogger. Voit perustaa sinne blogin ilmaiseksi, mutta et omista sitä toisin kuin tämän artikkelin ensimmäisessä vaihtoehdossa, jossa asennat itse WordPressin johonkin domainhotelliin. Samat hyvät ja huonot puolet pätevät kuin Bloggeriinkin, mutta lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että wordpress.comissa affiliate-mainonta ei ole sallittua etkä voi tienata bannerimainoksillakaan. WordPress.comissa sinulla on myöskin rajallinen mahdollisuus käytää teemoja ja lisäosia, jotka olisivat saatavilla, jos asentaisit WordPressin itse johonkin webhotelliin.

4. Blogiportaaleilla nopeasti lukijoita

Blogiportaalit ovat alustoja, jotka keräävät samanhenkisiä blogeja yhden sivuston alle. Suomessa suosittuja blogiportaaleita ovat tällä hetkellä mm. Vaikuttajamedia, Lily ja Indiedays. Osaa näistä portaaleista pyörittävät isot mediatalot kuten Sanoma tai A-lehdet ja osa on pienempien yritysten käsissä.

Blogiportaalit toimivat hieman eri tavoilla ja ennen sellaiseen liittymistä suosittelen lukemaan käyttöehdöt. Voi olla esimerkiksi, että voit perustaa ilmaiseksi blogin jollekin alustalle ja tällöin yritys, joka alustaa tarjoaa näyttää mainoksia sisältösi seassa. Mainoksista ansaitut rahat menevät heidän taskuunsa. Lisäksi käyttöehdoissa usein annat oikeuden käyttää sisältöäsi hyvin laajasti eri medioissa kaupallisiin tarkoituksiin. Osassa blogiportaaleita luovutat jopa osan tekijänoikeuksista sisältöösi, joten luethan käyttöehdot tarkasti, ennen liittymistäsi.

Toiset portaalit toimivat sillä periaatteella, että sinulla täytyy olla jo jonkin verran liikennettä sekä vakiintunut lukijakunta ja sinun täytyy hakea päästäksesi portaaliin jäseneksi. Sinulle voidaan maksaa joko kuukausipalkkaa eli olet ns. sopimusbloggaaja tai sitten portaalin takana oleva yritys voi hankkia sinulle kaupallisia yhteistöitä, joista saat osan korvauksesta.

Blogiportaalin jäsenenä pääset hyötymään mahdollisesti jo olemassa olevasta lukijakunnasta edellyttäen, että aihealueesi sopiva portaali on olemassa. Lisäksi sinun ei itse tarvi aktiivisesti etsiä kaupallisia yhteistöitä. Voit kuitenkin tehdä blogistasi suositun omilla ehdoillasi myös itse. Se vaatii vain hieman kärsivällisyyttä ja sitä, että suurin osa sisällöstäsi keskittyy ratkaisemaan lukijoiden ongelmia sen sijaan, että kertoilet vain omasta elämästäsi.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: 6 tapaa kaupallistaa blogisi sisältö

Sopimusbloggaamisessa ja blogiportaaleissa on myös se huono puoli, että blogisi voidaan joko poistaa tai sopimuksesi yhtäkkiä irtisanoa tai koko blogiportaali voidaan lakkauttaa, koska se ei ole enää taloudellisesti kannattava. Tällöin voit mahdollisesti siirtää sisältösi oman domainin alle (tarkista tämä käyttöehdoista!), mutta tällöin kestää hetki, että sisältösi löytyy jälleen esimerkiksi Googlesta ja kävijämääräsi putoavat luultavasti ainakin hetkeksi. Siksi on ehkä parempi aloittaa blogin rakentaminen omilla ehdoilla jo alusta pitäen, jolloin sen perustaa ei voi sinulta kukaan viedä pois.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös